Cum arată o casă tip „sandwich” ?
După cum arată şi denumirea, structura peretelui este compusă din mai multe straturi. Acest lucru constituie un mare avantaj faţă de casele clasice de cărămidă, deoarece straturile din ce se compun pereţii se pot separa şi dimensiona optim conform funcţiei pe care le îndeplinesc.
Funcţia de bază a pereţilor este de susţinere şi de legătură.
Aceste funcţii la pereţii de tip “sandwich” sunt realizate printr-o stuctură de rezistenţă din lemn.
Lemnul, ca material de construcţie, are caracteristici deosebite: este flexibil, are densitate mică, se poate dimensiona uşor, se montează uşor prin cuie, şuruburi sau materiale adezive şi este o materie primă naturală.
O altă funcţie importantă a peretelui este izolarea fonică şi termică. Această funcţie este realizată de vata minerală.
Vata minerală este un material natural, executată din bazalt, cu diferite grosimi şi densităţi sub formă de placă sau covor. Este un bun izolator fonic şi termic, nu arde, îşi menţine forma şi caracteristicile.
La pereţii exteriori, pe partea interioară se aplică o folie – barieră de vapori, ceea ce împiedică înfiltrarea vaporilor de apă rezultate din diferenţa de temperatură între mediul exterior şi interior.
Aceşti vapori se elimină prin goluri de aer (fante) aflate în peretele exterior.
O caracteristică importantă a peretelui este şi aspectul estetic al acestuia. Acest aspect se poate realiza prin placarea exterioară şi interioară a pereţilor cu diferite materiale : lambriuri din lemn, plăci din rigips sau tencuială.
La ultimele două variante, pe zonele expuse la umezeală se pot aplica plăci de faianţă.
Aceste tipuri de placări se pot combina pentru a conferii încăperilori stiluri diferite (modern, rustic)
Ca o ultimă concluzie despre casele de lemn tip “sandwich” se poate remarca : faţă de casele clasice din cărămidă sunt mai ieftine, durata de execuţie mai scurtă, iar calitativ sunt la fel de bune.
Nu e de mirare că pe continentul Nord American 90% din casele construite sunt de acest tip.